Karate



Karate se dá vnímat jako bojové umění využívající převážně kopy a údery za účelem co nejrychleji a nejefektivněji zvítězit nad soupeřem. Jako bojové umění je i karate celoživotní cestou sebezdokonalování, což je jeho hlavním cílem. Váže se k němu historický vývoj, etika a etiketa. Cvičenec při tréninku zdokonaluje obecné pohybové schopnosti, ale učí se i správnému dýchání a soustředění.


Sportovní karate je úpolový sport, jehož hlavním prostředkem jsou útoky a kryty některou částí horních a dolních končetin. Zpravidla se jedná o omezený kontakt (na úroveň hlavy kontrolovaný). Některé styly karate však dovolují i plný kontakt. Původní význam karate byl však ryze praktický. Sloužil lidem jako jednoduchý avšak efektivní prostředek sebeobrany. Kvůli větší bezpečnosti je sportovní tvář karate oproti tradičnímu pojetí více omezená technickými prostředky, které pravidla povolují. Cílem sportovního zápasu karate je vítězství pomocí získaných bodů za kvalitně provedené techniky na tělo soupeře.


Sportovní federace zaštiťující soutěže se čím dál více rozrůstají a expandují do dalších zemí světa. Svojí atraktivitou karate přitahuje také větší diváckou kulisu. Díky těmto procesům se karate probojovalo až do programu olympijských her.


_________________________________________________________________________________________

© Radim Pavelka, Adam Zdobinský, 2017

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3


Poslední změna: 16. listopad 2022 14:49 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: