Zápas



Zápas je snad nejlepším představitelem úpolových sportů, jelikož úpolení je jeho samotnou podstatou. Jedná se o individuální sport, ve kterém proti sobě stojí dva zápasníci a navzájem se překonávají silou za aktivního využití technických a taktických dovedností podle určitých pravidel. Cílem je soupeře položit na lopatky nebo zvítězit bodovou převahou.  


Historie zápasu sahá až do dějin starověkého Řecka, kde byl zastoupen na starověkých olympijských hrách ve formě palé. Je součástí novodobých olympijských her od jejich vzniku a v současné době je rozvinut po celém světě. Jeho mezinárodní organizace je FILA se v roce 2014 přejmenovala na United World Wrestling (UWW). Existuje mnoho druhů zápasů charakteristických pro určité národy, převážně na území Asie. U nás se provozují dvě odvětví spadající pod UWW a těmi jsou volný styl a řecko-římský zápas. UWW dále sdružuje plážový zápas, grappling, pankration, amatérské MMA a další


V řecko-římském zápase je dovoleno vést útok na soupeřovu horní polovinu těla pažemi, hlavou nebo trupem. Dolní končetiny nesmí při záběrech aktivně napomáhat. V zápasu ve volném stylu je dovoleno provádět záběry i na dolní končetiny. Zápasníci jsou rozdělení dle pohlaví, hmotnosti a věku. Ženy zápasí pouze ve volném stylu.


Zápas je úpolovým sportem, který má vysoké nároky na sílu, rychlost, obratnost i vytrvalost. Při zápasení se nepravidelně střídá napětí a uvolnění, což nerovnoměrně zatěžuje krevní a dýchací oběh. Provozování zápasu všestranně rozvíjí osobnost sportovce, harmonicky rozvíjí svalstvo celého těla a současné i určité charakteristické vlastnosti osobnosti.




© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2014

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3




Poslední změna: 16. listopad 2022 14:52 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: