Martin Doktor

Martin Doktor (*1974)


Byl právě v polovině svého magisterského studia na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK, když PhDr. Martin Doktor vybojoval v roce 1996 dvě zlaté medaile v rychlostní kanoistice na olympiádě v Atlantě.


„Potom, co jsem vyhrál, se pak někteří moji učitelé vyptávali na zkušenosti z mé sportovní praxe i z tréninku. Myslím, že přesně takto by měla fakulta fungovat, je to ideální propojení teorie s praxí. Já si z fakulty odnesl spoustu vědomostí a zároveň jsem na ní zanechal i něco ze svých vlastních zkušeností,“ říká dnes Martin Doktor, který po magisterských státnicích pokračoval i v doktorské formě studia, a od roku 2006 si tak před své jméno může psát titul PhDr. Pochopitelně i ve své rigorózní práci se věnoval kanoistice, konkrétně technice a taktice tohoto sportu.


Martin Doktor je tak sportovcem, který vyvrací často opakovaný stereotyp, že se nedá spojit vrcholová sportovní kariéra s vědecky zaměřeným vysokoškolským studiem. „Řada věcí, které jsem se na fakultě naučil, mi pomohla jako závodníkovi pochopit princip toho, jak funguje moje tělo, jak funguje systém tréninku či regenerace. Nebyl jsem tak jen tím sportovcem, který tupě vykonává to, co mu trenér řekne. Byl jsem schopný to chápat i z druhé strany,“ podotýká Martin Doktor.


Po své závratné sportovní kariéře, kdy se stal několikanásobným vítězem Světového poháru, mistrem světa i Evropy a samozřejmě také olympijským vítězen, se v roce 2008 posunul do role sportovního trenéra reprezentace rychlostních kanoistů, později se stal dokonce reprezentačním šéftrenérem. Nyní ho čeká nová pozice v podobě sportovního ředitele Českého olympijského výboru. „Teď budu využívat zase toho, co jsem se na fakultě naučil v oblasti sportovního managementu,“ vyhlíží svou budoucí kariéru fenomenální kanoista Martin Doktor.


Poslední změna: 24. leden 2018 12:56 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: