Jaroslav Volf

Jaroslav Volf (*1979)


„Fakulta tělesné výchovy a sportu UK pro mě byla jasnou volbou,“ říká deblkanoista a dvojnásobný olympijský medailista Mgr. Jaroslav Volf. Odmalička ho to táhlo ke sportu, a i když by z něj jeho otec asi raději viděl fotbalistu, když poprvé sedl do lodi, bylo o jeho životní dráze rozhodnuto.


„V dětství jsem hrál fotbal stejně jako táta, který mě k němu vedl. Trochu jsem také lyžoval, ale vzhledem k tomu, že jsme z Polabí, bylo nákladné jezdit stále do hor.


Asi v pěti letech jsme byli s rodiči na vodě a hned jsem věděl, že tohle mě bude bavit. Takhle malé děti ale ještě kanoistiku nedělají, takže jsem se tomu začal věnovat až někdy okolo druhé třídy,“ vysvětlil Jaroslav Volf a dodal, že sport ho provází od nejranějšího dětství, a proto ani chvilku nepochyboval o tom, co má napsat do přihlášky na vysokou školu, FTVS UK byla jasná volba, říká dnes.


„Jsem kopyto na kolektivní sporty, vůbec mě to nebaví. Na FTVS UK jsem se všemi kolektivními sporty trochu bojoval. Jsem individualista, baví mě spíš lyže, kolo, voda, i když dělám deblkanoe, což už je taková malinko kolektivní disciplína,“ smál se Jaroslav Volf a připomněl svého parťáka na lodi Ondřeje Štěpánka, se kterým v roce 2004 na olympiádě v Athénách vyhrál bronzovou medaili, k níž o čtyři roky později přidali stříbro z Pekingu.


Na vodě i ve vodě je Jaroslav Volf jako doma, proto pro něj fakultní výuka plavání byla hračka. Jinak prý měl se skládáním dalších praktických zkoušek trochu potíž. „Neměl jsem problém připravit se na teoretickou zkoušku, na tréninky a na soustředění jsem s sebou všude bral materiály, ze kterých jsem se to všechno naučil, spíš jsem ale bojoval s praktickými zkouškami, třeba s atletikou nebo gymnastikou,“ připustil Jaroslav Volf, který obor tělesná výchova a sport úspěšně ukončil v roce 2004.


Nejvíce si odnesl z výuky sportovního tréninku. „Tenhle předmět mi dal určitě nejvíc jak pro závodní, tak pro trenérskou praxi. Inspirovali jsme se třeba tréninkovým členěním roku, jak a kdy zařazovat odpočinek,“ vzpomínal s tím, že pro něho samotného byla nejpřínosnějším oborem kondiční příprava. Možná i díky tomu se mu spolu s Ondřejem Štěpánkem podařilo dosáhnout na sportovní vrchol v podobě dvou olympijských medailí.


Poslední změna: 24. leden 2018 12:56 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: