Tomáš Verner

Tomáš Verner (*1986)


Svým sportovním nadáním spojeným s citem pro výraz a sympatickou povahou si získal fanoušky po celém světě. Jeden jeho fanklub vznikl dokonce až v Japonsku. Věrní fanoušci a hlavně fanynky ze země vycházejícího slunce tak jednoho z nejúspěšnějších českých krasobruslařů a také absolventa Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Bc. Tomáše Vernera doprovázejí na všechny závody.


Poprvé se na brusle postavil už v pěti letech, aby o sedmnáct let později získal zlatou medaili na evropském krasobruslařském šampionátu v chorvatském Záhřebu. Cenný kov tak přidal ke stříbru z Varšavy (2007) a k řadě titulů českého mistra. V roce 2011 barevnou škálu evropských medailí navíc rozšířil o bronz.


Náročný tréninkový program však Tomáš Verner dokázal zkombinovat i s vysokoškolským studiem. „Pro studium jsem se nechtěl vzdát sportu a pro sport jsem se nechtěl vzdát studia. Hledal jsem nejlepší cestu, jak spojit příjemné s užitečným. Kde jinde by měli mít pochopeni pro vrcholové sportovce, než právě na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy,“ vzpomíná dnes Tomáš Verner, který svá studia oboru tělesná výchova a sport – trenérství úspěšně zakončil v roce 2010, tedy v době, kdy byl také na sportovním vrcholu.


Dodnes rád vzpomíná na fakultní výcvik na divoké vodě na kanále v pražské Tróji. „Dalším nezapomenutelným zážitkem bylo absolvování desetiboje v celé jeho kráse. Nikdy nezapomenu, jak jsem se cítil na konci druhého dne,“ smál se a připustil, že i pro vrcholového krasobruslaře je skutečně náročnou disciplínou.


Při otázce, co ho během studií bavilo nejvíc, projevil svou bojovnou povahu. „Každý předmět pro mne představoval výzvu, ať už se jednalo o předměty teoretické nebo praktické. Rád se pokouším překonávat sám sebe a rád se učím stále nové věci. Zkoušky pro mne byly jako malé závody, jen jsem místo kostýmu a bruslí nosil oblek a naleštěné boty,“ vzpomíná na svá studentská léta strávená na FTVS UK jeden z nejúspěšnějších a také nejpopulárnějších současných vrcholových sportovců.


Poslední změna: 19. září 2020 02:48 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: