MIroslava Knapková

Miroslava Knapková (*1980)


S obrovským sebezapřením, kdy kvůli natrženému žebernímu svalu vůbec nebylo jisté, zda sedne do skifu, si v srpnu roku 2012 splnila svůj životní sen. Veslařka Mgr. Miroslava Knapková i přes velké zdravotní obtíže a bolesti s naprostým přehledem vyhrála zlato na Letních olympijských hrách v Londýně.


Absolventka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK tak na olympiádě plně zužitkovala i to, co se naučila na své domovské fakultě. Při studiích se totiž věnovala výzkumu vlivu větších nadmořských výšek na organismus a potažmo výkon sportovce. Výsledky svého bádání pak publikovala také ve své diplomové práci. Sama navíc trénink ve „výškách“ podstoupila jak před olympiádou v Londýně, tak třeba i o čtyři roky dříve před hrami v Pekingu.


„Způsob vysokohorské přípravy jsem používala už od roku 2002. Za ty roky jsme vyzkoušeli, co je pro mě nejlepší, jakým způsobem máme trénovat a co všechno je potřeba, aby stoupla moje výkonnost. Jezdil s námi i biochemik, takže jsme měli všechno pod kontrolou a věděli jsme, že trénink je takový, jaký má být,“ vysvětlila olympijská vítězka, mistryně světa i Evropy a také dvojnásobná vítězka Světového poháru Miroslava Knapková.


Právě kvůli svému studijnímu zaměření dokázala přesně pochopit, co se ve který moment s jejím organismem děje. „Díky tomu, na jak vysokou úroveň jsem se ve vrcholovém sportu dostala, jsem mohla spolupracovat s odborníky z různých biomedicínckých oborů. Když mi něco vysvětlovali, bylo pro mě díky mému studiu snazší to pochopit,“ připomněla tak, že i pro sportovce má smysl věnovat čas svému vzdělávání.


Dnes sice připouští, že spojit vrcholovou sportovní kariéru s vysokoškolským studiem pro ni bylo velmi náročné, přesto nelituje, že se ani jednoho nevzdala pro druhé. „Chtěla jsem dostudovat, protože se chci sportu věnovat i po skončení své vrcholové kariéry, takže jsem chtěla mít vzdělání v tomto oboru,“ podotkla absolventka oboru tělesná výchova a sport na FTVS UK a sportovkyně, která na olympiádu do Londýna odjížděla s tím, že tam chce zajet svůj nejlepší závod v životě. A to se jí skutečně podařilo.



Poslední změna: 24. leden 2018 12:55 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: