Pavel Kolář

Pavel Kolář (*1963)


Stal se andělem strážným českých vrcholových sportovců a všech lidí, kteří trpí poruchami pohybového ústrojí. Tenista Radek Štěpánek o něm prohlásil, že je „něco jako Bůh“. Významný fyzioterapeut prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D., cestu za svým posláním započal na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK, kde v osmdesátých letech vystudoval obor tehdy pojmenovaný tělesná výchova – rehabilitace.


Postupem času se z Pavla Koláře stala jedna z největších kapacit v oblasti fyzioterapie. Je autorem dlouhé řady odborných článků a publikací věnující se tomuto tématu, účastnil se desítek odborných konferencí, především se však snaží pomáhat lidem a své vědomosti a praxí nabyté zkušenosti předávat svým studentům i na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK.


Sám je prý velmi senzitivní vůči svým pacientům a jejich obtíže se snaží zjistit už jen z jejich způsobů pohybu ještě před tím, než je vyšetří. Právě tuto důležitou schopnost dobrých fyzioterapeutů se snaží naučit své studenty.


S nadsázkou lze říci, že profesor Petr Kolář patří k jedněm z nejúspěšnějších tuzemských olympioniků vůbec. Jeho péče pomohla k cestě na zlatý olympijský vrchol oštěpaři Janu Železnému, běžkyni Kateřině Neumannové, desetibojaři Romanu Šebrlemu či skifařce Miroslavě Knapkové.


Od zdravotních problémů však pomáhal i prezidentům Václavu Havlovi a Václavu Klausovi, který mu za přínos české společnosti udělil státní vyznamenání.


Profesor Kolář však nepomáhá jen známým osobnostem. Jeho ordinací prochází denně řada lidí s vážnými zdravotními obtížemi, kterým se snaží od jejich bolesti ulevit, aniž by za to očekával veřejně projevené poděkování. Proto dnes už úspěchy či neúspěchy sportovců bere s nadhledem. Denní setkávání s trpícími lidmi ho naučilo, že vítězství není pro člověka zdaleka to nejdůležitější.


Poslední změna: 24. leden 2018 12:56 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: